Fábián Janka: Emma szerelme

emma_szerelme.jpg

Miért ilyen bonyolult az élet? Gyerekkorában úgy hitte, a szerelem egyszerű, tiszta és gyönyörű dolog lehet. De valójában kibogozhatatlan, kegyetlen és alattomos. Nem áldás, hanem büntetés."

"A regény a múlt század fordulójának környékén játszódik három helyszínen: a békebeli, gyönyörű, de egyben dekadens Párizsban, Budapesten, és egy elképzelt, a Balaton északi partján fekvő, festői, álmos kisvárosban, Balatonkörtvélyesen. A főszereplőket, Emmát és Gábort már születésük óta egymásnak szánta a sors, mégis csak tragédiák és félreértések sorozata után lehetnek egymáséi. Viszontagságos történetük és a lassan kialakuló szenvedélyes szerelmük mögött ott húzódnak a századforduló eseményei: a magyar millennium, a huszadik század beköszönte, majd az első világháború, minden nyomorúságával, és a Tanácsköztársaság időszaka. Végül pedig Horthy híres fehér lovas bevonulásával – a „bűnös városba” – zárul a történet."

Ez bizony nagyon jó volt. :) Az elejét imádtam: egy lány, aki többre becsüli a könyveket, és jobban örül egy könyvnek, mint a többi lányos dolgoknak, és még naplót is ír – abszolút magamra ismertem Emmában. :) A környezetet is imádtam: Balaton…. *-*
Aztán volt egy mélyrepülés mikor Gábor, akiről tudtam, hogy később Emma férje lesz, összeszűri a levet Emma anyjával, ráadásul gyereket is csinál neki – akik ugye később Bellával együtt meghalnak…, viszont az írónő bravúrosan javított azzal, hogy Emma is eszét vesztette Zách Pista miatt, teherbe esett tőle, aztán kényszerházasságba volt kénytelen belemenni, hogy elkerülje a szégyent… és így gyakorlatilag végképp nem volt már joga mások fölött ítélkezni, mert hát ő sem egy patyolat… Így már érthető, hogy Gábornak is meg tudott bocsájtani, és hitelesebb ez az egész köztük.
Túl sok volt ugyan a tragédia, de számomra így is egy nagyon izgalmas és hiteles történet volt, ami lányregény és családregény is egyben, gazdagon átszőve történelmi cselekményszálakkal. Örülök, hogy ki lett fejtve bővebben Bella és Zoltán, Éva és Gábor története is, a múltról is sokat megtudtunk. Ugyanakkor nagyon érdekel a Kóthay család további sorsa is, akiket generációkon át követhetünk majd, egy teljes évszázadon keresztül: már a folytatások is a polcomon várnak, és én is várom, hogy kézbe vehessem a következő kötetet. :)

A könyv cselekményéről egyébként több ízben is eszembe jutott Böszörményi Gyula „Leányrablás Budapesten” könyve. Csak ott nem Vallay Emma van, hanem Hangay Emma (és Emília), de ugyanúgy részt vettek a millenniumi ünnepségen is pl. :) Meg még több rokoni szálat is találtam a két regény között, és mivel a Leányrablást nagyon szerettem, így nyomban közelebb került hozzám ez az Emma is. :)) Igaz, ott a krimi szál került előtérbe, itt pedig inkább a romantikus jelleg (történelmi vonatkozás viszont bőven van mindkettőben), akinek az egyik regény tetszett, bátran kóstoljon bele a másikba is. :)

Sorozatrész: Emma #01

Kiadó: Ulpius-ház

Kiadás éve: 2011

Oldalszám: 408

Olvastam: 2019.08.26.

Osztályzat: 5/4.5

----------------------------------------

Eredeti kiadás éve: 2009

Címkék: sorozat regény romantikus trilógia 20.század családregény 4.5* női sors Budapest Balaton 1.világháború ¤Ulpius-ház¤ #magyar szerző# történelmi romantikus /2011-es kiadás/ -2019- |Fábián Janka| =könyvajánló=

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvfan.blog.hu/api/trackback/id/tr2815036162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása