Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül

léghajóval a világ körül.jpg

"– A világ tele van válaszra váró csodálatos talányokkal. 
– Például, hogy mitől repül a léghajó? – kérdezte nevetve Iván. 
– Például – bólintott Gerry. – Meg hogy hogyan nő egy szilvamag nagyságú makk húszméteres fává, amelyen ráadásul ötven különböző állatfaj él. Vagy hogy hová repülnek télen a madarak. Hogyan úsznak a halak. Milliónyi hasonló kérdés van, és utazás közben választ kapunk jó néhányra. Szóval hegyezzétek a fületeket, tartsátok nyitva a szemeteket, használjátok az orrotokat, nyelveteket, ujjatokat, hogy minden érdekeset és újat meglássatok, megszimatoljatok, megízleljetek és meg is fogjatok."

"A tizenöt éves Emma Dollybuttnak és tizenkét éves ikeröccseinek, Ivánnak és Konrádnak az a szerencséje, hogy Gerry nagybácsikájuk kísértetiesen hasonlít Gerald Durrellre. Vessünk egyetlen pillantást a könyv rajzaira, és magunk is meggyőződhetünk erről a kedvező körülményről. Elég az hozzá, hogy Gerry bácsi betoppan Dollybutték kertjébe (feltéve, hogy jogosan nevezzük egy léghajó landolását betoppanásnak), és magával viszi a három gyereket, hogy felkutassák Gerry bátyját, aki két éve indult el afrikai tanulmányútra, s azóta nem adott hírt magáról. A föld körüli hajsza Angliában ér véget, mert az expedíció fáziskésése miatt az üldözöttet csak a Dollybutt-házban sikerül utolérni. Gerry nagybácsi és Gerald Durrell, a biológus szépíró rengeteg érdekes tudnivalót lop a fordulatos, izgalmas, humorosan előadott történetbe, és nemigen létezik gyerek, aki ne a Durrell-módszert választaná ismeretszerzésre, ha igazából választhat. A grafikus Graham Percy egyenrangú társa Gerald Durrellnek a történet és Gerald Durrell ábrázolásában is."

Tény és való, hogy vélhetően nem én vagyok Durrell bácsi célközönsége a könyvet illetően, de az a helyzet, hogy nekem ez most annyira nem tetszett… :/ Jó volt, humoros volt, állatos volt, de hiányoztak a kidolgozott karakterek (az ikrek pl. teljesen „beolvadtak a környezetbe”, mindegy lett volna, ha bele sem írja őket az író, és Emma egyénisége is csak egy fokkal volt színesebb…). Az is zavart, hogy itt az összes állat baromi értelmes, a modern kütyükről mindegyik tud mindent, ami azért elég fura pl. az Amazonas vidéki őserdőben, de hát ő tudja… 
Mesének elmegy, és szépek benne a rajzok, egyébként meg inkább maradok az eddig olvasott könyveinél.

Kiadó: Európa

Oldalszám: 148

Olvastam: 2012.10.07.

Osztályzat: 5/4

Címkék: természet ifjúsági 4* kalandregény meseregény ¤Európa¤ |Gerald Durrell| -2012- #brit szerző#

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvfan.blog.hu/api/trackback/id/tr805497059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása