Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

kincskereso.jpg

"S ha gyorsan írok, most is sokszor megesik még velem, hogy megfordítva írom az S-et, mint ahogy falusi szabók cégtábláján látni. S amikor észreveszem a hibát, mindig teleszalad a szemem könnyel, s megcsókolom a szívemmel a ráncos kezet, mely e kígyóbetűt először mutatta meg nekem."

"Móra Ferenc talán legismertebb, önéletrajzi ihletésű ifjúsági műve. A kis Gergőt édesapja, a szegény szűcs végtelen szeretettel és bölcsességgel neveli. Saját bőrén, tapasztalatok árán gyarapodik a kisfiú világról való ismerete, s ez mélyebb nyomokat hagy benne, mintha csak a szülői intelmeket hallgatná. Az áhított kisködmön lassan, de sok-sok szeretettel készül. Nem is meglepő, hiszen csodaködmönt varr a szűcsmester, melyben tündér fog lakni. Márton szűcs sok mindent mesél fiának, miközben a kisködmönbe belehímzi szíve minden szeretetét. Így lesz belőle csodaködmön, ami azonban csak akkor kényelmes, ha viselője mindig igazat mond, emberül viselkedik."

Szégyenszemre még csak most jutottam el odáig, hogy elolvassam, holott anno persze nekünk is kötelező olvasmány volt (becsületemre: én el is kezdtem, de engem gyerekként ez taszított, hogy ennyi haláleset van benne, és hogy talán nincs is olyan szereplő, akinek apja/anyja/gyereke meg ne halt volna… Így hát félbe is hagytam…) 
Akkori olvasásomból viszont még eléggé élénken élt bennem a bűbájos Küsmödi kincsmániája, és az a rész, mikor Gergőt az édesanyja a jégvirágos ablaküvegen írni tanítja. :) 
Könnyes-mosolygós, aranyos könyv, helyenként szívszorító, de kitartok amellett, hogy ez nem egy negyedikes gyerek kezébe való (főleg nem a mai negyedikesek kezébe, több okból is). A nyelvezete is nehéz, őszintén bevallva néhány kifejezés/szó még nekem is gondot okozott, a magam 23 évével (pedig nem gondolom, hogy szegényes lenne a szókincsem, egyszerűen csak rég nem beszél már így az ember, némely szó már rég kikopott a nyelvünkből). 
(Egyéb mondandóm a történet egyes jeleneteihez kapcsolódóan sajnos nem publikus, úgyhogy itt be is fejezem, mielőtt még moderálva leszek… :D Talán legyen is elég annyi, hogy ha belegondolunk, annyit mégsem változott a világ azóta…)

Kiadó: Móra

Oldalszám: 168

Olvastam: 2015.01.13.

Osztályzat: 5/3,5

 

Címkék: gyerekek ifjúsági szegénység filmadaptáció 3.5* ¤Móra¤ #magyar szerző# -2015- |Móra Ferenc|

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvfan.blog.hu/api/trackback/id/tr287119265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása