Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye

het_szamlap_rejtelye.jpg

"Lady Caterham véleménye szerint a szerelmi csalódás gyakran a fiatal lányok javára válik. Komolyabban veszik tőle az életet."

"Nagy-Britanniában 1929-ben, Magyarországon viszont csak 1995-ben jelent meg először a G. K. Chesterton fő művének tartott, Az ember, aki Csütörtök volt című regény hatásait tükröző regény, A Hét Számlap rejtélye. 
Melynek helyszíne Chimneys, Lord Caterham vidéki kastélya, ahol fiatalokból álló vidám társaság vendégeskedik. Egyikük sem éppen korán kelő, ám akad közöttük egy, Gerald Wade, aki minden képzeletet felülmúlóan sokáig alszik. Olyannyira, hogy mire leér reggelizni, szinte már ebédre terítenek.
Ez persze nem csak a háziasszonyt, hanem a többieket is bosszantja, ezért – legalábbis szerintük – remek tréfát eszelnek ki, néhány hangosabbnál hangosabb ébresztőóra közreműködésével. 
Csakhogy a fiatalember másnap nem hogy a megszokottnál korábban, de egyáltalán nem érkezik le a reggelihez. Mi több, később sem. Majd megjelenik az inas, aki szörnyű hírrel szolgál az érdeklődőknek: „… a szerencsétlen fiatalember örökre elaludt.”
Majd kicsivel később az akkori társaság újabb tagja leheli ki lelkét. Már az első haláleset is kétségeket ébresztett egyes emberekben, ám ez a második komoly lavinát indít el – minden szinten. 
Főleg, mert mindkét esetben szóba kerül a Hét Számlap, ám senki nem tudja biztosan, mi is az pontosan. Csak annyiban lehetünk biztosak, hogy valami rejtély van a dologban. És persze nincs olyan rejtély, amit Lady Eileen Brent ne akarna felderíteni. Főleg, ha érintett az ügyben.
Miss Marple és Hercule Poirot helyett vele, és a két „tökfilkóval” kell beérnünk. A rend hivatalos őreit pedig Battle főfelügyelő képviseli. Persze nincs könnyű helyzetben, de ehhez valószínűleg már hozzászokott. Vagy ha nem, hát most alkalma nyílik rá. Miss Brent ugyanis olyan, de olyan dolgokat művel…"

Megszokott Agatha Christie-színvonal; a fél csillag levonás csak az egy-két unalmasabb résznek szólt, meg annak, hogy most talán kicsit lassan indult be a lényegesebb cselekmény. Viszont mikor Bundle (részemről inkább „Eileen”… ez a Bundle elég vacak név egy nőnek…), Loraine és Jimmy nyomozgatni kezd a saját szakállára, onnantól már nagyon tetszett. És természetesen a végén is valami olyasmit kapunk, amire aztán senki nem számított. :) 
Történet: 5/5 
Kedvenc szereplő: Eileen és az apja, Lord Caterham (a szövegeitől kész vagyok… :'DD), no meg hát Battle főfelügyelő :) 
Legellenszenvesebb szereplő: Mr. Bateman (azaz "Pongo"), Sir Oswald Coote 
Legjobb rész: amikor George Lomax feleségül kéri Eileent, és ahogyan a lány reagál rá… :'D (szó nélkül kiugrik a franciaablakon, és elrohan…xD)

Kiadó: Európa

Oldalszám: 294

Olvastam: 2014.02.28.

Osztályzat: 5/4,5

Címkék: humor krimi 4.5* |Agatha Christie| ¤Európa¤ #angol szerző# -2014-

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvfan.blog.hu/api/trackback/id/tr287054681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása