Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren

pipacsok_a_tengeren.jpg

"Utánuk néztünk, a szívünk, a lelkünk ott volt a pillantásunkban, és titkos félelem dobogtatott meg, vajon látjuk-e még valaha őket. Az elválás mindig ijesztő."

"Mit tehet egy szegény fiatal író, ha családjának pénzre, kisfiának cipőre van szüksége? Ír – a saját gyerekének. Ezt tette Móricz is 1906-ban. Ekkor jelent meg ugyanis ez a regénye először újsághasábokon folytatásokban. De nemcsak a honorárium, s siker is elmaradt. A bűbájos gyerektörténet több mint harminc évig várt a sárguló lapok fogságában, mígnem 1938-ban ismét az író kezébe került. Újraolvasásakor meghalt kisfia jut eszébe, az ő emlékére jelenteti meg regény alakban. 
A poétikus történet kis főhőse, Gabi gyerek a nagyapa parókiáján nyaral Galamboson, a Tisza mellett. Itt csöppen bele valóságosan is és képletesen is a tengerbe – a végtelen rónaságot elárasztó, tengerré dagadó árvíz kellős közepén. Szíve választottja, a kis piros szoknyás parasztlányka, Zsuzsika is a víz foglya. Neki akar imponálni, amikor is bátran útra kél a bajbajutottak segítségére siető öreg Bucsi bácsival csónakon. A sors megjutalmazza: ő menti ki az árból a magas fára menekült Zsuzsikát. De jaj, a kislányt más fiú várja a parton – Miska, a szerelmese. Hősünknek csak az ár sodorta hervadt pipacsok maradnak, amelyeket a „magyar tenger” egy kis szárazulatán szedett makrancos ideáljának."

Gyerekek árvíz idején… 
Az árvíz önmagában sem egy könnyű téma, de érdekes volt, ahogy az író Gabi szemszögéből mutatja be ("a magyar tenger"). A Gabi-Zsuzsi szál is jól ki lett találva, csak a végét sajnálom, hogy így sikerült… :( Mintha ezzel is azt mondaná az író, hogy aki nincs azonos társadalmi/vagyoni szinten, azok nem alkothatnak egy párt… 
Zsuzsika amúgy nagyon szimpatikus volt az elején: talpraesett lány, aki számtalan területen győzedelmeskedik a fiúk fölött is. :) Viszont a végén nagyot csalódtam benne (akkor miért cicázott Gabival…? Nem fair…). 
Régóta szerettem volna már elolvasni a könyvet, és örülök, hogy még így év vége előtt sort kerítettem rá. :) Igaz, eléggé sokat kellett keresnem a könyvtárban, mire rábukkantam (a mi községi könyvtárunk eléggé össze-visszaság, nem úgy vannak rendezve a könyvek, ahogy kellene…), de az utolsó pillanatban, mikor már felhagytam volna a kereséssel, meglett… :D

 

Kiadó: Móra

Oldalszám: 132

Olvastam: 2014.11.19.

Osztályzat: 5/5

Címkék: regény gyerekek árvíz 5* ¤Móra¤ #magyar szerző# -2014- |Móricz Zsigmond|

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvfan.blog.hu/api/trackback/id/tr776970571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása