Nyáry Krisztián: Így szerettek ők

így szerettek ők 1.jpg

"(...) Nem illettünk össze, egy kapcsolat erejét, gyengéjét nem az mutatja meg, hogy mennyire rángatják, hanem hogy mekkora rángatás nem képes elszakítani.” 
[Németh László]

"Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelemi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből mára több mint tizenötezer olvasót vonzó kulturális ismeretterjesztő sorozat lett. A szerző célja, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a művek olvasásához. 
40 történet Petőfitől Vas Istvánig, Benedek Elektől Szabó Magdáig, múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról."

Engem ritkán szokott érdekelni írók/költők életrajza. Általában a műveikért szeretem őket, és nem foglalkoztat különösebben, hogy mit tettek a magánéletükben. Most viszont azért jó néhány eddig kedvelt szerzőben csalódtam, már ami emberileg őket illeti… :/ Ebben a röpke ~130 oldalban benne volt minden: hűtlenkedés, jegyben járás egyszerre 2 nővel, 7 évtizedes házasság (*-*), rengeteg Anna, csupa férjüknél idősebb nő (le a sztereotípiákkal!), szerelmi háromszögek, polgárpukkasztó szerelmek, rossz anyós-meny viszony, és megannyi öngyilkosság keretezi ezeket a történeteket, amikből világosan kiderül, hogy végső soron régi nagyjaink is csak emberek voltak: megvoltak a maguk hibái, de mikor szerettek, akkor így szerettek ők: esztelenül, szenvedéllyel, lángolóan, olykor mindhalálig, és még azon is túl… 
Nem tudok mást írni: nagyon tetszett, kíváncsian nyargaltam végig a történeteken, mindegyiken. Nagyon jól lettek összeválogatva. 
Érdemes!

 

Sorozatrész: Így szerettek ők #01

Kiadó: Corvina

Oldalszám: 132

Olvastam: 2014.01.26.

Osztályzat: 5/5

Címkék: szerelem életrajz írók 5* költők irodalomtörténet #magyar szerző# -2014- ¤Corvina¤ |Nyáry Krisztián|

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvfan.blog.hu/api/trackback/id/tr346588803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása