Tracy Chevalier: Isten teremtményei

Isten teremtményei.jpg

Néha megfeledkezem arról, hogy mások csak halott csontokat látnak a kövületekben. Valóban azok, én azonban inkább úgy tekintek rájuk, mint remekművekre, amelyek egy régmúlt világra emlékeztetnek bennünket.

"A 19. század elején a dél-angliai Lyme Regis nevű szeles, tengerparti városkában él egy fiatal lány, aki tudja, hogy másra, többre született, mint a szegény munkáscsaládok sarjai. Mary Anning gyermekkorában túlél egy villámcsapást, amelynek emlékeként örökké vágyik a bizsergető érzésre. Hamar észreveszi a parti sziklák fosszíliáinak érdekes rajzolatát, és miután rátalál egy ismeretlen lény furcsa koponyájára, rádöbben, hogy a hasonló kincsek felkutatásában folyton részese lehet a villámlás okozta élménynek. Mary leletei rövidesen zavarba hozzák a férfiak uralta tudományos világot, mert jóval Darwin elméletének megszületése előtt új kérdéseket vetnek fel a világ teremtéséről. Saját közössége is gyanakvással tekint a fiatal nőre, aki a sosem látott lények letisztogatott csontjainak eladásából tartja el magát, ráadásul az a pletyka járja róla, hogy tiltott szerelem rabja. Még az elemek sem bánnak vele gyengéden, mert csontig hatoló hideg, viharok és földcsuszamlások formájában tényleg mindig körülötte csapkodnak a villámok. A középosztálybeli Elizabeth Philpot személyében azonban igaz támogatóra lel, és a köztük erősödő őszinte barátság megóvja őket mindennel szemben. Legújabb, valóságos személyekről szóló könyvében Tracy Chevalier ezúttal a 19. század egyik legfontosabb felfedezésének történetéből válogat az olvasó számára, miközben érzékeny képet rajzol a női barátság bonyolult és sok mindent átvészelő természetéről."

Ez a könyv egész egyszerűen lenyűgöző! 
Chevalier-nek sikerült egy izgalmas, felfedezésekről szóló történetet hús-vér, emberközeli környezetbe helyeznie, és olyan érzékletesen írnia le Mary és Elizabeth munkáját, hogy az olvasó szinte érzi, amint harmadikként ott van velük, együtt túrják az agyagot, vagy épp a sziklákat vizslatják, újabb kövületek után kutatva, annyira belemélyülve a munkába, hogy már-már a közeledő dagályról is megfeledkeznek. 
Én nagyon élveztem ezt a Lyme Regis-i kirándulást (olyannyira, hogy neten rá is kerestem Google Street View-val is, és bebarangoltam, végigvizslattam azt a partszakaszt, ahol Mary-ék keresgéltek, sőt még a Dinosaurland Fosszília Múzeum épülete előtt is időztem kicsit). 
Első könyvem volt az írónőtől, de garantáltan nem az utolsó: nagyon tetszik, ahogyan ír, a fülszöveg nem hazudott, valóban „kifinomult stílusa” van, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy az efféle stílusú könyvek kicsit távol állnak tőlem, így magamat leptem meg legjobban, hogy mégis ennyire beszippantott. 
Az utószó meg nagyon érdekes, hogy a valóságban hogy is zajlottak a dolgok, később mi lett a könyv szereplőivel valójában. 
Kedvenc szereplő: Elizabeth – okos, megfontolt és a szíve is helyén van, teljesen szerethető karakter. :) Kedveltem még a bohókás William Buckland-et is (és sajnáltam, hogy végül Elizabeth-tel nem lett köztük semmi :( 
Akit nem kedveltem: sajnos Mary Anninget… Elizabeth annyi mindent tett érte, ő meg így hálálja meg (remélem, a valóságban nem ilyen volt…). A Birch ezredessel kapcsolatos dolog meg főleg nagyon zavart. Bármily' szegény legyen is valaki, ennyire nem adhatja fel senkiért sem a méltóságát… A természetességét egyébként kedveltem benne, de sajnos sokkal több dühítő tulajdonsága volt, ami miatt szívesen megráztam volna, hogy térjen már észhez… :/ 
Birch ezredes, Conybeare tiszteletes, Margaret Philpot és a szolgálójuk, a minden alsóbb osztálybelit mélyen lenéző Bessy szintén nagyon ellenszenvesek voltak. 
Kedvenc rész: nem is „kedvenc”, inkább a könyv egyik legizgalmasabb és legelgondolkodtatóbb része volt Mary balesete a szikláknál. A másik ilyen pedig Birch ezredes és Elizabeth találkozása volt a londoni múzeumban, és az azt követő események. 
Annyi mindenről szól ez a könyv: osztálykülönbségekkel nehezített barátságról, a nők elnyomatottságáról, szerelemről, az élet kegyetlenségeiről… Számomra nagyon megérte.

Kiadó: Geopen

Oldalszám: 324

Olvastam: 2014.04.08.

Osztályzat: 5/5

Címkék: barátság 5* őslénytan #amerikai szerző# -2014- #brit szerző# |Tracy Chevalier| ¤Geopen¤

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvfan.blog.hu/api/trackback/id/tr646573427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása