Janikovszky Éva: Ájlávjú

Ájlávjú (janikovszky éva).jpg

"A kedvesség kicseng egy ember hangjából is, még ha csak annyit mond: szia! vagy jó napot kívánok! A kedvesség ott csillog egy ember szemében, pillantásában. 
De leginkább talán a mosolyában. Nem a fényképek – csíííz! – mosolyára gondolok, hanem arra a személyhez szólóra, amely címzetten, a másiknak szól, s lehet, hogy nem hófehér fogakat villant elő, de melegít, jólesik, és viszonzásra ösztönöz."

"Kötelességem figyelmeztetni a kedves olvasót, a cím félrevezető. Nem szerelmes történeteket tartalmaz a kötet. Hanem? Az úgy van, hogy az ember idős korban már kevesebbet ügyintéz, szaladgál, nyüzsög. Inkább elgondolkozik ezen-azon, ír, írogat, így a századvégen, ezredelőn. Különösen, ha írónak hiszi magát. Aztán összegyűlik egy kötetre való. De miért jut eszébe éppen ez a cím? Mert a tévésorozatok, az angolszász nyelvterületen készült filmek jóvoltából angolul gyakran hallja. Magyarul csak szeretné hallani. De valahogy hiánycikk. Még a falfirkákon is többnyire angolul olvasható, hogy I love Brigi – Karesz. Azonkívül az angol nyelvű vallomás nemcsak egyes számban szeret, hanem többes számban is. Akár a kedves olvasó is magára veheti. Ha akarja. Rosszkedvet oszlató humort, szeretetből fakadó türelmet, megértést kínálok annak, aki vevő rá."

Második Janikovszkym – legközelebb már muszáj leszek egy gyerekeknek íródott könyvet is kipróbálni tőle, annyian dicsérik. :) 
Ez mindenesetre tetszett. Igaz, azzal nem tudtam megbarátkozni, hogy sok helyen indokolatlanul használ E/1 ("én") helyett T/1-t ("mi")… 
A kedvenc fejezetem „Az írás megmarad” (fürdőkád-felújító kisiparos… :D). Vizsgák között kellemes kikapcsolódás volt; ez a személyes hangvétel megnyerő, a történetek mókásak. Minden a helyén. 
Köszönet a társaságodban eltöltött időért, és ájlávjú (amolyan rémpofa-módjára). :))

Kiadó: Móra

Oldalszám: 168

Olvastam: 2012.01.13.

Osztályzat: 5/4,5

Címkék: humor novella 4.5* ¤Móra¤ |Janikovszky Éva| -2012- #magyar szerző#

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvfan.blog.hu/api/trackback/id/tr365515355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása