Tamási Áron: Ábel a rengetegben

ábel a rengetegben.jpg

"(…) nem sokat ér bármiféle bölcs gondolat, ha nincs akinek megmondja az ember. Még a felettünk állón, kit a Mindenek Urának neveznek, még Őrajta is csodálkozni kell, hogy akkora világ mozgató tudománya s annyi teremtő gondolata van, s mégis meg tudja állani, hogy élőszóval nem mondja el senkinek"

"A 16 éves Ábel, a havasi pásztor, a népmesei ihletésű főhős, aki gyermeki szabadságának elvesztését nem hajlandó tudomásul venni, sok veszélyes helyzetbe kerül, de mindig helytáll, akár a természet erőivel, akár a korabeli hatalmasságokkal kerül is szembe. A fél esztendeig tartó próbatétel után felhagy a pásztorkodással, és hű kutyájával, Bolhával együtt elindul az igazság keresésére: „a szegények és az elnyomottak zászlaját fogom örökké hordozni, bármerre vezéreljen is az utam” – mondja a regény befejező soraiban. 
A székelyföldi születésű Tamási Áron 1932-ben jelentette meg Ábel a rengetegben című regényét, amelynek folytatása Ábel az országban és Ábel Amerikában 1934-ben jelent meg. Tamási elsősorban a székely falvak világának ábrázolója, látásmódja, stílusa, szókincse, egész művészi világa itt gyökerezik. Műveiben az erdélyi szegénység életét, az urakkal és a természettel folytatott küzdelmeit, a székelyek ügyességét és furfangos észjárását ábrázolta nagy művészi erővel és igen olvasmányos formában."

Nekem is kötelező olvasmány volt. Eléggé szkeptikus voltam vele szemben, de aztán ez volt szinte az egyetlen olyan kötelező, amit nem kínkeservesen olvastam el :D Tényleg tetszett :-]

Kiadó: Ciceró

Oldalszám: 188

Olvastam: (2009 előtt)

Osztályzat: 5/5

Címkék: ifjúsági székely 5* ¤Ciceró¤ |Tamási Áron| -2009 előtt- #magyar szerző# #erdélyi magyar szerző#

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvfan.blog.hu/api/trackback/id/tr345504484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása