H. de Vere Stacpoole: A kék lagúna

a kék lagúna.jpg

"Költészet… Művészet… Filozófia… Szépség… Szerelem és Boldogság… vajon lehetséges-e, hogy együtt legyen mindez a világon, annyi borzalommal és annyi irtózattal?"

"Hová sodorja a szeszélyes tengerár a kis csónakot három, hajótörött utasával, az öreg, részeges, de aranyszívű tengeri medvével, az angyali szépségű nyolcéves leánykával és az értelmes, talpraesett kilencéves fiúval? Szerencsére jó helyre. Egy lakatlan, ám egzotikus szigetre a Dél Keresztje alatt. Az öreg tengerész, miután megtette kötelességét, kitanította a gyerekeket a robinson-élet minden fortélyára, meghal. Ám az árvák boldogulnak magukban is, és épségben, egészségben fölcseperednek, sőt ártatlan-boldog szerelembe esnek… 
Ám a megbízhatatlan természet véget vet az immár hármas idillnek – közben ugyanis gyermekük született –, mert ezúttal a szigetről sodorja el a kis csónakot a végtelen vizekre…
Ezt a robinsonádot több filmes is szalagra álmodta, sőt rendezte. Már a két világháború közt is készült a regényből film. Az eddigi utolsó változat amerikai színekben került forgalomba, s hatalmas sikert aratott, amiben a női főszerepet játszó Brooke Shields varázslatos szépségének is jelentős része lehetett."

Antikváriumból került hozzám ez a könyv, potom pénzért (220 ft), és mennyire jó, hogy anno megvettem! Azt kell mondjam, emlékeim szerint legalább annyira jó volt, mint a film. A filmet már többször is láttam, régen (sőt, most megint kedvet kaptam, hogy újra megnézzem), viszont a vége valahogy nagyon nem rémlett, az még engem is meglepett… o.O 
Az a helyzet, hogy nekem ez a könyv nagyon tetszett. Igaz, kicsit untam a sok, iszonyat részletes tájleírást, és akkor el is kalandoztam néha másfelé gondolatban… De ettől eltekintve a cselekménykidolgozás és az írásmód is tetszetős. 
Utóiratnak annyit, hogy azért örülök, hogy Button bácsi mégsem tudott mindent annyira jól… 
(A fél csillag levonás a dolgok vérfertőző volta miatt történt – ezt valahogy még mindig nem tudja bevenni a gyomrom… Arról nem is beszélve, hogy azt is betegesnek tartom, hogy ennyire védjenek gyerekeket attól, hogy nehogy véletlenül is megtudják, hogy mit jelent meghalni, vagy hogy bármi rossz dologról is fogalmuk legyen… Ennyire életképtelenné nevelni egy gyereket… őrület…)

Kiadó: Móra

Oldalszám: 184

Olvastam: 2013.08.09

Osztályzat: 5/4,5

Címkék: természet tenger romantikus filmadaptáció 4.5* ¤Móra¤ |H. de Vere Stacpoole| -2013- #ír szerző#

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvfan.blog.hu/api/trackback/id/tr635466367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása